Статична система самозбудження синхронного генератора з нечітким регулятором напруги - Куцик, А.С.; Тутка, В.В. (Наука та інновації, 2014)
Розглянуто систему регулювання вихідної напруги генератора з синтезованим нечітким регулятором напруги. Синтез такого регулятора проведено з використанням уточнених математичних моделей, які враховують нелінійність синхронної машини та напівпровідникових перетворювачів системи збудження. Це відрізняє його від традиційних регуляторів збудження, синтез яких ґрунтується на використанні спрощених лінеаризованих моделей. Наведені результати математичного моделювання дають можливість порівняти регулювальні характеристики в системі з запропонованим нечітким регулятором напруги і в системі з традиційним регулятором. Рассмотрена система регулирования выходного напряжения генератора с синтезированным нечетким регулятором напряжения. Синтез такого регулятора проведен с использованием уточненных математических моделей, учитывающих нелинейность синхронной машины и полупроводниковых преобразователей системы возбуждения. Это отличает его от традиционных регуляторов возбуждения, синтез которых основывается на использовании упрощенных линеаризованных моделей. Представленные результаты математического моделирования позволяют сравнить регулировочные характеристики в системе с предложенным нечетким регулятором напряжения и в системе с традиционным регулятором. The synchronous generator’s voltage control system with the synthesized fuzzy voltage regulator is described. The synthesis of the regulator is carried out with the use of mathematical model taking into account the nonlinearity of synchronous machines and semiconductor converters in the e xcitation system. This distinguishes it from traditional excitation regulators, whose synthesis is based on the use of simplified linearized models. The mathematical modeling results allow to compare the control characteristics in the system with the proposed fuzzy voltage regulator and in the system with a traditional voltage controller.