Влияние фазового состава FeSiMg лигатур на формирование структуры отливок из высокопрочного чугуна - Бубликов, В.Б.; Бачинский, Ю.Д.; Латенко, В.П.; Берчук, Д.Н.; Тиньков, В.А.; Хоменко, А.И.; Хоружий, В.Я.; Козак, Д.С.; Суменкова, В.В. (Процессы литья, 2012)
Установлено качественное и количественное различие фазового состава 4-х разновидностей
FeSiMg лигатур, содержащих от 6,5 до 9,4 %мас. Mg, используемых для получения высокорочного чугуна. Проведено сравнительное исследование модифицирующей способности
исследуемых лигатур в условиях внутриформенного модифицирования расплава. Показано,
что все лигатуры обеспечивают высокую степень сфероидизации включений графита. По
предотвращению образования цементита в структуре тонкостенных отливок лучшей является
FeSiMg лигатура с содержанием в ней 2,4 %мас. Са. Встановлено якісну та кількісну відмінність фазового складу 4-х різновидів FeSiMg лігатур,
які містять від 6,5 до 9,4 %мас. Mg, використовуваних для отримання високоміцного чавуну.
Проведено порівняльне дослідження модифікуючої здатності досліджуваних лігатур в умовах
внутрішньоформового модифікування розплаву. Показано, що всі лігатури забезпечують
високий ступінь сфероїдизації включень графіту. По попередженню утворення цементиту в
структурі тонкостінних виливків кращою є FeSiMg лігатура з вмістом в ній 2,4 %мас. Са. Qualitative and quantitative distinction of phase composition of 4 kinds of FeSiMg master alloys,
containing from 6,5 to 9,4 %wt. of Mg, used in production of ductile cast iron is established .
Comparative research of modifying ability of investigated master alloys in the conditions of in-mould
melt modifying is carried out. It is shown that all master alloys provide high degree of graphite
inclusions spheroidization. On prevention of cementite formation in structure of thin-wall castings
the best is FeSiMg master alloy with the content of 2,4 %wt. of Ca.