Розробка технології та обладнання автоматизованого лазерного зварювання для виготовлення деталей теплообмінників корабельних двигунів - Шелягін, В.Д.; Лукашенко, А.Г.; Хаскін, В.Ю.; Лукашенко, Д.А.; Лукашенко, В.А. (Наука та інновації, 2014)
На підставі розробленої технології автоматизованого лазерного зварювання плоских трубок з мідно-нікелевих
сплавів спроектовано і створено технологічне оснащення лазерного зварювального комплексу, яке може бути впровадженим на підприємствах машинобудівної, авіакосмічної, суднобудівної або автомобілебудівної промисловості. Для контролю герметичності зварених плоских трубок розроблена методика, яка полягає у випробуванні зразків тиском і пошуку дефектних ділянок лазерною інтерферометрією в автоматизованому режимі. Для промислового застосування розробленої технології лазерного зварювання спроектована і виготовлена спеціалізована зварювальна головка. На основании разработанной технологии автоматизированного лазерного сваривания плоских трубок из медно-никелевых сплавов спроектировано и создано технологическое оснащение лазерного сварочного комплекса,
которое может быть внедрено на предприятиях машиностроительной, авиакосмической, судостроительной или
автомобилестроительной промышленности. Для контроля герметичности сварных плоских трубок разработана
методика, заключающаяся в испытании образцов давлением и поиске дефектных участков лазерной интерферометрией в автоматизированном режиме. Для промышленного применения разработанной технологии лазерной
сварки спроектирована и изготовлена специализированная сварочная головка. Based on the developed automated laser welding technology
for flat tubes of copper-nickel alloys laser welding
complex technological equipment, which can be applied on
the enterprises of machine building, aerospace, shipbuilding
and automobile industries, was designed and created. To
control the integrity of welded flat tubes a technique, which
consists in testing sample pressure and finding defective sections
by laser interferometry in the automated mode, was
developed. Specialized welding head was designed and manufactured
for the industrial use of the developed laser welding technology.