Раціональне використання природного потенціалу Державного дендрологічного парку "Олександрія" НАН України в концепції розвитку екологічної мережі України - Галкін, С.І.; Калашнікова, Л.В.; Дойко, Н.М.; Рубіс, В.Л.; Бойко, Н.С. (Наука та інновації, 2014)
Надано інформацію про наукові розробки та технологічні заходи по створенню у Державному дендрологічному парку «Олександрія» НАН України екологічної стежки в концепції розвитку екологічної мережі України. Окреслено завдання та критерії розробки маршруту екологічної стежки в дендропарку «Олександрія». Наведено перелік нових видів для збагачення фіторізноманіття дендропарку та оптимізації місць існування природних та інтродукційних рослинних угруповань, раритетних та рідкісних видів рослин і тварин, експозиційно-колекційних ділянок. Наведено перелік технологічних заходів для улаштування екологічної стежки. Представлена информация о научных разработках и технологических мероприятиях, проведенных для создания в Государственном дендрологическом парке «Александрия» НАН Украины экологической тропы в рамках концепции развития экологической сети Украины. Обозначены задачи и критерии разработки маршрута экологической тропы в дендропарке «Александрия». Представлен перечень новых видов для обогащения фиторазнообразия дендропарка и оптимизации мест существования естественных и интродукционных растительных сообществ, раритетных и редчайших видов растений и животных, экспозиционно-коллекционных участков, а также перечень технологических мер по устройству экологической тропы. The article provides information about scientific research and technological activities undertaken to create a socionatural structure – nature trail in the State deontological park «Alexandria» NAS in the concept of development of ecological network in Ukraine. Its purpose and method of research, objectives and purpose, criteria for the building of the trail, the length and the number of constituent elements of ecological trails in the deontological park “Alexandria” are presented. The data on the history of the building of nature trails in Ukraine and the deontological park “Alexandria”, information about objects or parts of the trail, the species composition of introduction collections is given. List of new species in the deontological park that are planted for optimization of introduction and natural plant communities, rare and endangered species of plants and animals, permanent collection sites and a list of technical measures for resettlement ecological trail is presented.