Застосування ендофітних бактерій для адаптації рослин картоплі in vitro до умов ex vitro з метою захисту посадкового матеріалу від фітопатогенів - Арданов, П.Є.; Лященко, С.В.; Подоліч, О.В.; Рязанцев, В.Б.; Заєць, І.Є.; Козировська, Н.О. (Наука та інновації, 2010)
Закладено наукову основу для розробки біотехнології адаптації рослин картоплі in vitro і праймування її природної
імунності ендофітними бактеріями. Бактеризація оздоровленої картоплі штамами Methylobacterium radiotolerans ІМ-
БГ290 та Pseudomonas putida ІМБГ294 при переведенні до умов ex vitro дала можливість підвищити приживлення
рослин і сформувати повноцінну розсаду, а також уникнути обов’язкового застосування високовартісних пестицидів.
Урожайність мінібульб у розсади, отриманої від оброблених бактеріями живців, перевищила контрольні більш ніж на
50 %. Крім того, зросла кількість і маса бульб. Праймуючий потенціал M. radiotolerans ІМБГ290 проти патогенів картоплі з різними стратегіями враження є сортоспецифічним. Позитивний ефект від праймування рослин, отриманий
після обробки живців при мікророзмноженні, зберігається у наступному поколінні. Заложено научную основу для разработки биотехнологии адаптации растений картофеля in vitro и праймирования их естественной имунности эндофитными бактериями картофеля. Бактеризация оздоровленного картофеля штаммами Methylobacterium radiotolerans ИМ-БГ290 и Pseudomonas putida ИМБГ294 при переводе в
условия ex vitro позволила повысить приживление растений и сформировать полноценную рассаду, а также
избежать обязательного применения дорогостоящих пестицидов. Урожайность миниклубней у рассады, полученной от обработанных бактериями черенков, превысила контроль более чем на 50 %. Кроме того, возросло
количество и масса клубней. Праймирующий потенциал M. radiotolerans ИМБГ290 против патогенов картофеля с различными стратегиями поражения является
сортоспецифическим. Положительный эффект от праймирования растений, полученный после обработки черенков при микроразмножении, сохраняется в следующем поколении. A scientific approval for the development of biotechnology
for adaptation of potato plants in vitro and their natural
immunnity priming by potato endophytic bacteria has been
founded. Bacterization of healed potato by strains Methylobacterium
radiotolerans IMBG290 and Pseudomonas putida
IMBG294 at transferring to ex vitro conditions’ allowed to
increase the plants engraftment and forming of valuable
seedlings, and to avoid mandatory use of expensive pesticides.
Minituber yield of seedlings obtained from inoculated
cuttings exceeded control more than 50 %. In addition, the
number and weight of tubers increased. Priming potential of M. radiotolerans IMBG290 against potato pathogens with different strategies is a sort-specific. The positive effects of plant priming obtained after cuttings treatment during micropropagation preserved in the next generation.