Впровадження енергозберігаючих і екологічно чистих теплонасосних технологій виробництва теплоти в системах тепло- та холодопостачання об'єктів житлово-комунального господарства - Мацевитий, Ю.М.; Чиркін, Н.Б.; Харлампіді, Д.Х.; Шерстов, Е.В.; Кузнєцов, М.А.; Тарасова, В.А. (Наука та інновації, 2010)
Розглянуто ситуацію щодо застосування теплонасосних технологій у світі та в Україні з метою виробництва теплоти для об’єктів ЖКГ. Проаналізовано причини, що перешкоджають великомасштабному впровадженню теплових
насосів в Україні, і подано рекомендації щодо їх подолання. Вивчено проблему раціонального впровадження теплових насосів і проведено дослідження в області оптимального проектування й вибору ефективних режимів експлуатації даного устаткування. Ці дослідження дали можливість сформувати оптимальні умови конкурентноздатності широкого впровадження теплонасосних систем теплопостачання в Україні. Рассмотрена ситуация относительно применения теплонасосных технологий в мире и в Украине в целях производства теплоты для объектов ЖКХ. Проанализированы
причины, препятствующие крупномасштабному внедрению тепловых насосов в Украине, и даны рекомендации
по их преодолению. Изучена проблема рационального
внедрения тепловых насосов и проведены исследования в области оптимального проектирования и выбора эффективных режимов эксплуатации данного оборудования. Эти исследования позволили сформировать оптимальные условия конкурентоспособности широкого внедрения теплонасосных систем теплоснабжения в Украине. Situation on application of heat pump technologies of heat
production in municipal services worldwide and in Ukraine is
considered. Reasons interfered large-scale introduction of heat
pumps in Ukraine are analyzed; recommendations on their overcoming
are given. The problem of rational introduction of heat
pumps is studied. Research on the optimal designing and choice
of the effective operation modes of the equipment is carried out.
The study allowed generating optimal competitiveness conditions
of wide introduction of heat-pumping systems in Ukraine.