Проблеми застосування моделей типу «хижак–жертва» в економічній практиці - Козик, В.В.; Сидоров, Ю.І. (Наука та інновації, 2011)
Розглянуто причини, через які класичні і модифіковані моделі типу «хижак—жертва» не набули поширення в середовищі економістів-практиків. Це занадто велика спрощеність класичних моделей і занадто велика складність модифікованих дискретних моделей, їх велика різноманітність, що не дає можливості адекватно обрати конкретну
модель, описати і спрогнозувати поведінку реальних економічних систем, елементи яких до того ж знаходяться в
складних взаємовідносинах. Перспективним прогностичним методом аналізу економічних ситуацій на основі різних
моделей є cимуляційне комп’ютерне моделювання. При цьому в симуляційних дослідженнях гідне місце моделям
«хижак—жертва» може знайтись у низці багатьох правил-рутин, за якими створюється комп’ютерна модель. Рассмотрены причины, из-за которых классические
и модифицированные модели типа «хищник—жертва»
не приобрели распространения в среде экономистов-практиков. Это слишком большая упрощенность классических моделей и слишком большая сложность модифицированных дискретных моделей, их большое
разнообразие, которое не позволяет адекватно избрать
конкретную модель, описать и спрогнозировать поведение реальных экономических систем, элементы которых к тому же находятся в сложных взаимоотношениях. Перспективным прогностическим методом анализа экономических ситуаций на основе разных моделей есть симуляционное компьютерное моделирование. При этом в симуляционных исследованиях модель «хищник—жертва» может занять достойное место в ряду
многих правил-рутин, за которыми создается компьютерная модель. Reasons of classic and the modified models of «predator—
prey» type are not disseminated among practical economists
are considered. They are — essential simplification of classic
model and complication of the modified discrete models,
their large variety, that does not allow adequate choosing of
concrete model, describing and forecasting the behaviour of
the real economic systems, elements of which have difficult
mutual relations. Simulation computer design is a perspective
prognostic method of analysis of economic situations on
the base of various models. Thus the model of «predator—
prey» can find a deserving place in a number of rules-routines by which a computer model is created.