«Зелені» нанотехнології й нанопродукти: досягнення та перспективи досліджень - Чекман, І.С. (Наука та інновації, 2011)
Узагальнено літературні дані та результати власних досліджень, що торкаються нанотехнологій, а також описані
фармакологічні та токсикологічні властивості «зелених» (тобто безпечних) нанопродуктів. Сьогодні забезпечення
охорони довкілля вимагає впровадження у практичну діяльність «зелених» нанотехнологій. Безпечні нанотехнології
мають докорінно змінити виробничі процеси, зменшити їх негативний вплив на довкілля, замінити небезпечні матеріали (в тому числі і лікарські засоби) та способи їх отримання на сучасні безпечні вироби в різних галузях діяльності людини. Обобщенны литературные данные и результаты собственных исследований, касающихся нанотехнологий, а
также описаны фармакологическое и токсикологическое
свойства «зеленых» (т.е. безопасных) нанопродуктов. Сегодня обеспечение охраны окружающей среды требует
внедрения в практическую деятельность «зеленых» нанотехнологий. Безопасные нанотехнологии должны коренным образом изменить производственные процессы, уменьшить их отрицательное влияние на окружающую среду,
заменить опасные материалы (в том числе и лечебные
средства) и способы их получения на современные безопасные изделия в разных областях деятельности человека. Literature data and own research results related to nanotechnologies,
pharmacological and toxicological properties
of nanoproducts are summarized. Today maintenance of environmental
protection requires introduction of «green» nano technologies into practice. Safe nanotechnologies can radically change the production processes, reduce their negative impact on the environment, and replace hazardous ma terials and methods of their production in different branches of human activity, including drugs.