Фізичні аспекти кріомагнітного впливу на мікроорганізми, суспендовані у рідинах - Райченко, О.І.; Мосієнко, В.С.; Яніш, Ю.В.; Кузьменко, О.П.; Дерев'янко, О.В. (Наука та інновації, 2011)
У тканинах живих організмів під час перетворення води (цитоплазми) на лід руйнується структура клітини, але повна загибель всіх клітинних складових після одного кріоциклу, як правило, не відбувається. Дія магнітного поля не призводить до повної загибелі клітин (або мікроорганізмів). Після впливу комбінації субнульових температур та магнітного поля всі мікроорганізми Bacillus cereus гинуть, а кількість мікроорганізмів Staphylococcus aureus (wild) та Lactobacillus delbrueckii, що залишилися живими, суттєво зменшується. Сполучення двох позитивних видів дій часто носить синергетичний характер. Встановлення цих та їм подібних результатів може сприяти розробці (або вдосконаленню) технологій збереження біологічних об’єктів без впливу небезпечних мікроорганізмів. В тканях живых организмов во время превращения воды (цитоплазмы) в лед разрушается структура клетки, но полная гибель всех клеточных составляющих после одного криоцикла, как правило, не происходит. Действие магнитного поля не приводит к полной гибели клеток (или микроорганизмов). После влияния комбинации субнулевых температур и магнитного поля все микроорганизмы Bacillus cereus гибнут, а количество оставшихся в живых микроорганизмов Staphylococcus aureus (wild) и Lactobacillus delbrueckii существенно уменьшается. Сочетание двух видов воздействия зачастую носит синергетический характер. Установление этих и им подобных результатов может оказать содействие разработке (или усовершенствованию) технологий сохранения биологических объектов без влияний вредных микроорганизмов. In tissue of alive organisms during transformation of water (cytoplasm) to ice the structure of a cell is fails but the total loss of all cell-like composite constituents after the one cryo-cycle, as a rule, does not happen. The effect of the magnetic field (МF) does not result to the total loss of cells (or microorganisms). After influence of a combination of subzero temperatures and МF all microorganisms Bacillus cereus are perished but the amount of microorganisms Staphylococcus aureus (wild) and Lactobacillus delbrueckii, which are stayed in alive decreases essentially. The combination of two called exposures have synergetic pattern often. The establishment of these and similar outcomes could assist to development (or improvement) of technologies for biological objects preservation without harmful microorganisms influence.