Особливості мікропластичної деформації ауксетичного берилію, опроміненого високоенергетичними електронами - Раранський, М.Д.; Олійнич-Лисюк, А.В.; Тащук, О.Ю. (Вопросы атомной науки и техники, 2016)
Методом низькочастотного внутрішнього тертя (НЧВТ) (1…3 Гц), дослідженням поведінки динамічного
модуля кручення (Gef) та шляхом математичного моделювання руху дислокацій вивчали мікропластичну
деформацію в природно зістареному та опроміненому високоенергетичними (18 МеВ) електронами
ауксетичному берилії. З ростом дози опромінення виявили збільшення внутрішнього тертя та швидкості
руху дислокацій у 23 рази. Встановили стадійний характер мікропластичної деформації ауксетичного Ве.
Шляхом математичного моделювання показали, що в опроміненому матеріалі деформація протікає за
рахунок прискореного руху двійникових дислокацій на початковій стадії, який змінюється аномальним
динамічним гальмуванням повних дислокацій при наростанні ступеню деформації на другій стадії.
Показано, що теоретично оцінені величини добре збігаються з експериментально визначеними. Методом низкочастотного внутреннего трения (НЧВТ) (1…3 Гц), исследованием поведения
динамического модуля кручения (Gef) и путем математического моделирования движения дислокаций
изучали микропластическую деформацию в естественно состаренном и облученном высокоэнергетическими
ISSN 1562-6016. ВАНТ. 2016. №2(102) 53
(18 МэВ) электронами ауксетическом Ве. С ростом дозы облучения обнаружили увеличение внутреннего
трения и скорости движения дислокаций в 23 раза. Установили стадийный характер микродеформации
ауксетического Be. Путем математического моделирования показали, что в облученном материале
деформация протекает за счет ускоренного движения двойниковых дислокаций на начальной стадии,
которое меняется аномальным динамическим торможением полных дислокаций при нарастании степени
деформации на второй стадии. Показано, что теоретически оцененные величины хорошо совпадают с
экспериментально определенными. By low-frequency internal friction (LFІF) (1…3 Hz) method, the study of the behavior of the dynamic modulus
of torsion (Gef) and by mathematical modeling of dislocation motion studied micro plastic deformation in naturally
aged and irradiated with high-energy (18 MeV) electrons auxetic beryllium. With increasing doses of radiation
found an increase in IF and speed of movement of dislocations in 23 times. Installed stage character micro strain
auxetic Be. By mathematical modeling showed that in the irradiated material the deformation occurs due to the
accelerated movement of the twin dislocations in the early stages, and anomalous dynamic deceleration of complete
dislocations with an increase in the degree of deformation in the second stage. It is shown that theoretically
estimated values are in good agreement with the experimentally determined.