Photonuclear method of production of free ¹⁵³Sm by use of nanoparticles of samarium oxide and clinotilolite - Dikiy, N.P.; Dovbnya, A.N.; Krasnoselskiy, N.V.; Lyashko, Yu.V.; Medvedeva, E.P.; Medvedev, D.V.; Uvarov, V.L. (Вопросы атомной науки и техники, 2016)
Наночастинки Sm₂O₃ і клиноптилоліту використовувалися для одержання ¹⁵³Sm з високою питомою активністю за допомогою гальмування ядер віддачі з реакції ¹⁵⁴Sm(γ, n)¹⁵³Sm у клиноптилоліті. Після опромі-
нення гальмовим випромінюванням електронного прискорювача Sm₂O₃ видалявся розчиненням у соляній
кислоті. Доля атомів віддачі ¹⁵³Sm у наночастинках клиноптилоліту при використанні гальмового випромі нювання з максимальною енергією 12,5 МеВ склала 12,3%. Обговорюються шляхи збільшення питомої активності і виходу ¹⁵³Sm при використанні фотоядерних реакцій. Nanoparticles of Sm₂O₃ and clinoptilolite were used for obtaining ¹⁵³Sm with a high specific activity by means
of using recoil nuclei from reaction ¹⁵⁴Sm(γ ,n)¹⁵³Sm in clinoptilolite. After an irradiating nanoparticle mixture by
means of bremsstrahlung of electron accelerator, the Sm₂O₃ removed by dissolution in a hydrochloric acid. The part
of recoil atoms of ¹⁵³Sm in clinoptilolite nanoparticles in case use of a bremsstrahlung with the maximum energy of
12.5 MeV is 12.3%. Paths of augmentation of a specific activity and yield ¹⁵³Sm are considered for use of photonuclear
reactions. Наночастицы Sm₂O₃ и клиноптилолита использовались для получения ¹⁵³Smс высокой удельной актив-
ностью посредством торможения ядер отдачи из реакции ¹⁵⁴Sm(γ ,n)¹⁵³Sm в клиноптилолите. После облучения тормозным излучением электронного ускорителя Sm₂O₃ удалялся растворением в соляной кислоте. Доля атомов отдачи ¹⁵³Sm в наночастицах клиноптилолита при использовании тормозного излучения с максимальной энергией 12,5 МэВ составила 12,3%. Обсуждаются пути увеличения удельной активности и выхода ¹⁵³Sm при использовании фотоядерных реакций.