Men-made radionuclides in lichens and mosses of the Kharkiv region - Dikiy, N.P.; Lyashko, Yu.V.; Medvedeva, E.P.; Katalevskaya, D.S.; Medvedev, D.V.; Parkhomenko, Yu.G.; Yatsuk, M.A.; Fedorets, I.D. (Вопросы атомной науки и техники, 2016)
Проведено вимірювання питомої активності радіонуклідів у ґрунті, моховинні, лишайниках, листяних
деревах та хвойній фітомасі. Вивчені особливості надходження и накопичення радіонуклідів ¹³⁷Cs, ⁴⁰К, ²²⁶Ra
та інших у досліджувані зразки. Показано, що значення питомої активності, наприклад для ¹³⁷Cs, у ґрунті
(2*10⁻²
Бк/г), хвойній фітомасі (5,25*10⁻³
Бк/г) та моховинні і лишайниках (3,51*10⁻²
Бк/г) були вищими, ніж у
листяних деревах (1,44*10⁻³
Бк/г). Подібна тенденція зберігалась і для інших радіонуклідів. Результати можуть бути використані для оцінки складу радіонуклідів у ґрунті та інших рослинних об’єктах Харківського
регіону Измерена удельная активность радионуклидов в почве, мхах, лишайниках, лиственных деревьях и хвойной фитомассе. Изучены особенности поступления и накопления радионуклидов ¹³⁷Cs, ⁴⁰К, ²²⁶Ra и др. в исследуемые объекты. Показано, что значения удельной активности, например для ¹³⁷Cs, в почве (2*10⁻²
Бк/г),
хвойной фитомассе (5,25*10⁻³
Бк/г) и лишайниках-мхах (3,51*10⁻²
Бк/г) были выше, чем в лиственных деревьях (1,44*10⁻³
Бк/г). Подобная тенденция сохраняется и для других радионуклидов. Результаты могут быть
использованы для оценки содержания радионуклидов в почве и различных растительных объектах Харьковского региона. The specific activity of radionuclides in the soil, mosses, lichens, foliar trees and phytomass of a pine has been
registered. The peculiarities of migration and accumulation of ¹³⁷Cs, ⁴⁰К, ²²⁶Ra radionuclides in soil and plants were
found. Investigations showed that the specific activity, for example, of ¹³⁷Cs (2*10⁻² Bq/g) in soil, (5.25*10⁻² Bq/g)
in phytomass of a pine and (3.51*10⁻² Bq/g) in mosses and lichens was more, than in foliage trees (1.44*10⁻³ Bq/g).
These results can be used for estimation of radionuclides in the soil and plants in Kharkiv region.