Registration of the thermal neutrons using uncooled Si planar detector - Bochek, G.L.; Deiev, O.S.; Kiprich, S.K.; Maslov, N.I.; Shulika, M.Y.; Vasiliev, G.P.; Yalovenko, V.I. (Вопросы атомной науки и техники, 2016)
The registration of thermal neutrons by Si planar detector with natural metallic Gd neutron converter was
performed. The ²³⁹Pu-Be(α, n) fast neutron source with flux 1.13·10⁵ с⁻¹ with paraffin moderator for obtaining of
thermal neutrons was used. Control measurements of the thermal neutron flux by detector-dosimeter MKS-01R were
performed. Experimental spectra for the reaction Gd(n, γ)Gd were measured. Spectra consisted of the spectra
conversion electrons in energy range 30…200 keV with maximum at energy ~ 70 keV and Gd CXR lines.
Background gamma-radiation was measured by Si PIN detector without Gd plate. Program code GEANT4 for the
calculation of the thermal neutron flux was used. Выполнена регистрация тепловых нейтронов с помощью планарного Si-детектора с конвертором
нейтронов из естественного металлического Gd. Для получения тепловых нейтронов использовался
²³⁹Pu-Be(α, n)-источник быстрых нейтронов с потоком 1,13·10⁵ с⁻¹ с замедлителем из парафина. Контрольное
измерение потока тепловых нейтронов выполнено с помощью детектора-дозиметра МКС-01Р. Измерен
экспериментальный спектр реакции Gd(n, γ)Gd. Спектр состоял из электронов конверсии с энергией в
диапазоне 30…200 кэВ, с максимумом при энергии ~ 70 кэВ и линий ХРИ Gd. Фоновое гамма-излучение
измерено Si-детектором без слоя Gd. Программный код GEANT4 использован для расчета потока тепловых нейтронов. Виконана реєстрація теплових нейтронів за допомогою планарного Si-детектора з конвертором нейтронів
з природного металевого Gd . Для отримання теплових нейтронів використовувалося ²³⁹Pu-Be(α, n)-джерело
швидких нейтронів з потоком 1,13·10⁵ с⁻¹ зі сповільнювачем з парафіну. Контрольне вимірювання потоку
теплових нейтронів виконано за допомогою детектора-дозиметра МКС-01Р. Виміряно експериментальний
спектр реакції Gd(n, γ)Gd. Спектр складався з електронів конверсії з енергією в діапазоні 30...200 кеВ, з
максимумом при енергії ~ 70 кеВ і ліній ХРІ Gd. Фонове гамма-випромінювання виміряно Si-детектором без
шару Gd. Програмний код GEANT4 використано для розрахунку потоку теплових нейтронів.