Вплив потоку суцiльного середовища на коливання оболонки - Дудзiнський, Ю.М. (Акустичний вісник, 2010)
Розглянуто вимушенi осесиметричнi коливання цилiндрично ї оболонки середнього видовження, розташованої в потоцi вдалинi вiд зони крайового ефекту. Отримано вираз для з гину оболонки як функцiї її параметрiв i потоку для двох типiв крайових умов – шарнiрного закрiплення й ковзного защемлення. Показано, що у випадку рухомого середовища, яке оточує оболонку, амплiтуда її коливань при iнших рiвних умовах завжди менша, нiж у нерухомому середовищi. Рассмотрены вынужденные осесимметричные колебания цилин дрической оболочки среднего удлинения, расположенной в потоке вдали от зоны краевого эффекта. Получены выр ажения для изгиба оболочки как функции ее параметров и потока для двух типов краевых условий – шарнирн ого закрепления и скользящего защемления. Показано, что в случае подвижной среды, окружающей оболочку, амплитуда ее колебаний при других равных условиях всегда меньше, чем в неподвижной среде. The paper deals with considering of induced axisymmetric vi bration of a cylindric shell with medium elongation situated in a flow far from zone of edge effect. The expressions for shell ’s bending as a function of its parameters and and the flow has been obtained for two types of boundary conditions, namely, the hinging and sliding fixation. Shell vibration amplitude in the case of moving surrounding continuum is shown to be always less than that in stationary medium.