Фрактальний аналіз транспортних мереж - Шевчук, Я.В. (Наука та інновації, 2011)
Розглянуто новий метод фрактального аналізу транспортних мереж (зокрема, міської), який дозволяє оцінити
ступінь їх самоорганізації. Встановлено, що реальна фрактальна розмірність транспортних мереж, яка самоорганізовується рухом транспортних засобів, дорівнює 1,22 і характерна для сплутаних полімерних волокон, каналів, що утворюються при просочуванні рідини крізь пористі матеріали. Рассмотрен новый метод фрактального анализа транспортных сетей (в частности, городской), который позволяет оценить степень их самоорганизации. Установлено,
что реальна фрактальная размерность транспортных сетей, которая самоорганизуется движением транспортных средств, равняется 1,22 и характерна для спутанных
полимерных волокон, каналов, образующихся при движении жидкости сквозь пористые материалы. The new method of fractal analysis of transport networks
(in particular city), which provides an estimation of their
self-organization degree, is considered. It is established that
real fractal dimension of transport networks, which is selforganized
by transport vehicles, equals 1,2 and is typical for
disordered polymeric fibers and channels formed by fluid flow through porous materials.