Новітні свердловинні геотехнології освоєння корисних копалин - Нагорний, В.П.; Кулик, В.В.; Звольський, С.Т.; Денисюк, І.І.; Бондаренко, М.С. (Наука та інновації, 2011)
Описані теоретичні та експериментальні дослідження деформування геофізичних середовищ з урахуванням нерівноважності, структурованості та попередньо напруженого стану. Розроблені та впроваджені нові технології, обладнання та методики по визначенню пористості, характеру насичення, коефіцієнта газонафтонасичення колекторів нафти і газу, підвищенню дебіту свердловин з видобутку нафти та природної води. Описаны теоретические и экспериментальные исследования деформирования геофизических сред с учетом неравновесности, структурированности и предварительно напряженного состояния. Разработаны и внедрены новые технологии, оборудование и методики по определению пористости, характера насыщения, коэффициента газонефтенасыщенности коллекторов нефти и газа, повышению дебита скважин для добычи нефти и природной воды. Theoretical and experimental investigations of geophysical media deformation taking into consideration nonequilibrium, structuring and pre-stressed state are described. New technologies, equipment and techniques to determine porosity, saturation nature and coefficient of hydrocarbon saturation of oil and gas reservoirs; to increase production rate for oil and natural water boreholes are developed and introduced.