Влияние сухого экстракта артишока и лактулозы на антиэндотоксиновый иммунитет и системное воспаление у больных хронической болезнью почек на гемодиализе - Белоглазов, В.А.; Климчук, А.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2014)
Ендотоксінемія у хворих з хронічною хворобою нирок на гемодіалізі асоціюється з системним запаленням і підвищенням смертності. Одним з джерел ендотоксину у цих хворих є кишечник. Метою нашого дослідження було вивчення впливу препаратів лактулози і сухого екстракту листя артишоку польового (cynarascolymus) на показники гуморального і клітинного антіендотоксінових імунітету і рівень С-реактивного білка у цієї категорії пацієнтів. Було обстежено 32 пацієнта, які розділені на три групи: 1 - контрольна група ( n = 12 ), 2 - група, отримувала 5 мллактулози вранці натщесерце протягом 3 місяців ( n = 10 ), 3 - група , для отримання 0,2 г сухого екстракту листя артишоку 3 рази на день протягом 3 місяців (n = 10). У групі пацієнтів, що приймали лактулозу, не відбулося достовірних змін гуморального, клітинного антіендотоксінового імунітету та рівня С-реактивного білка. Немає відмінностей цих показників і з контрольною групою хворих. У групі пацієнтів , які отримували сухий екстракт артишоку, ми спостерігали достовірне зниження антіендотоксіновогоIgG від 0,839 ± 0,119 до 0,672 ± 0,091, зниження CD14 на моноцитах від 37,53 ± 0,27 до 37,14 ± 0,27 і зниження С-реактивного білка від 21,75 ( 12,6-36,8 ) до14 , 275 ( 5,84-19,02) . Крім цього, у цих хворих присутній достовірне зниження рівня С-реактивного білка в порівнянні з контрольною групою по закінченню тримісячного курсу прийому сухого екстракту листя артишоку польового. Endotoxinemia in patients with chronic kidney disease on hemodialysis is associated with systemic inflammation and increased mortality. Source endotoxin in these patients is theirintestines too. The aim of our study was to investigate the influence of drugs lactulose and dry extract of artichoke leaves (cynarascolymus) on humoral and cellular antiendotoxinimmunity and C-reactive protein levels in these patients. 32 patients were examined, which are divided into three groups: 1 - control group (n = 12 ), 2 - group treated with 5 ml of lactulose morning fasting for 3 months (n = 10 ), 3 - group treated with 0.2 g of dry extract of artichoke leaves 3 times a day for 3 months (n = 10). In patients treated with lactulose, no significant changes humoralantiendotoxinimmunity and cellular C-reactive protein. No differences of these indicators and the control group of patients. In the group of patients treated with dry artichoke extract, we observed a significant reduction in antiendotoxinIgG from 0,839 ± 0,119 to 0,672 ± 0,091, a decrease of CD14 on monocytes 37,53 ± 0,27 to 37,14 ± 0,27 and reduced Creactive protein from 21.75 ( 12,6-36,8 ) to 14 , 275 ( 5,84-19,02 ). Additionally, there is a significant decrease in C-reactive protein compared to the control group at the end oftreatmentcourses.