Структура больных саркоидозом органов дыхания и результаты лечения по данным ретроспективного исследования - Гуменюк, Г. Л. (Таврический медико-биологический вестник, 2014)
За даними аналізу амбулаторних карт і історій хвороб 1776 хворих саркоїдозом, серед обстежених переважають жінки (56,5 %); серед чоловіків найбільша кількість випадків саркоїдозу спостерігається у віковому діапазоні від 20 до 39 років, у жінок – у більш старшому віці – від 40 до 59 років. У підлітків і дорослих у віці до 20 років і старших 60 років саркоїдоз зустрічається рідко. У хворих із синдромом Лефгрена і з саркоїдозом I стадії незадовільні результати лікування спостерігаються лише в поодиноких випадках. Найбільша частота незадовільних результатів лікування (прогресування, відсутність позитивної динаміки через 6 місяців лікування, рецидиви, формування інтерстиціального фіброзу в легенях після лікування) спостегігається в групі хворих саркоїдозом III стадії. The review of patient records of 1776 cases of sarcoidosis demonstrated that the disease occurred more frequently in women (56,5 %); most cases of sarcoidosis in men were in the range of 20 to 39 years of age, in women — in older age (40 to 49 years). In adolescents, younger (until 20 years) and older (60 and above) adults sarcoidosis was diagnosed more rarely. The unfavorable outcomes of treatment in patients with Lofgren syndrome and stage I sarcoidosis were sporadic only. The highest rate of unfavorable outcomes of treatment (progression, lack of improvement in 6 months of treatment, relapses, interstitial lung fibrosis after treatment) were observed in stage III sarcoidosis patients.