Морфологические особенности начальных стадий атеросклеротического процесса по данным светооптических и ультраструктурных исследований - Дикий, К.Л.; Алиев, Л.Л.; Тертышный, С.И.; Кубышкин, А.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2014)
За даними світлооптичних досліджень судинної стінки 15 померлих хворих, які не мали клінічних і
макоскопічних ознак судинної патології показано зниження кількості клітинних ядер в середній оболонці
артерії. При ультраструктурному аналізі з мікроаналізом хімічних елементів у стінці артерій виявляється
безліч кальцифіцированих матриксних везикул і окремих мінералізованих конгломератів. Такі зміни можуть
знаменувати початкові стадії атеросклерозу й лежати в основі його прогресування. The research was carried out on 15 tubed patients, who hadn’t had any clinical and macroscopic signs of
vascular pathology. The results of lightoptical investigation showed decrease of number of cellular nuclei in the
middle layer of arterial wall. The results of ultrastructural researches with analysis of chemical elements revealed
the great number of the calcined matrix vesicles and the certain mineralized conglomerates. Such changes can
play the role of the signs of initial stages of atherosclerosis and be the basis of its progress.