Анализ толерантности к физической нагрузке у больных с хронической сердечной недостаточностью в зависимости от клинической эффективности санаторно-курортной реабилитации - Душкин, И.Ф. (Таврический медико-биологический вестник, 2014)
У хворих з хронічною серцевою недостатністю, які перебувають на відновлювальному лікуванні в санаторії «Україна» (Крим, Гаспра) вивчено толерантність до фізичного навантаження залежно від клінічної ефективності санаторно-курортної реабілітації. Установлено, що у хворих I ФК по NYHA клінічне поліпшення (зменшення задишки ) під впливом відновного лікування в умовах спеціалізованих ванних санаторіїв Південного берега Криму асоційоване з зростанням толерантності до фізичного навантаження за 6-MWD- тесту. Початкове (при вступі до санаторій) значення показника 6-MWD не дозволяє прогнозувати у подібних хворих клінічне поліпшення під впливом відновного лікування в умовах санаторію. Functional exercise capacity was studied in patients with chronic heart failure during their rehabilitation at the sanatorium «Ukraine» (Crimea, Gaspra) according to clinical effectiveness of rehabilitation. It is established, that clinical improvement (relief from dyspnea) in patients with NYHA FC I CHF under the influence of the received treatment during the rehabilitation at the specialized sanatoriums at the Southern Coast of the Crimea is associated with increase of functional exercise capacity based on the 6-MWD test. Initial (on admission to the sanatorium) 6-MWD test does not allowed predicting clinical improvement under the influence of the rehabilitation at the sanatorium in these patients.