Особенности хирургического доступа при лапароскопической и видеоассистированной герниопластике послеоперационных вентральных грыж - Ильченко, Ф.Н.; Сербул, М.М.; Деркач, Н.Н.; Гривенко, Г.С.; Гончарук, В.А.; Ляшенко, Н.Н. (Таврический медико-биологический вестник, 2014)
У статті аналізуються особливості та оптимальні критерії ендоскопічного доступу при
лапароскопічних операціях у хворих з післяопераційними грижами черевної стінки. Вивчено особливості
спайкового процесу при відкритих втручаннях у 164 хворих, які раніше перенесли лапаротомію. Розроблено
спосіб доопераційної діагностики внутрішньочеревних зрощень за допомогою УЗД. Уточнено основні
характеристики і параметрів ендоскопічного доступу при лапароскопічної герніопластики у 58 хворих.
Показано, що безпечне введення 1 троакара для виконання лапороскопіческой герніопластики
визначається диференційованим вибором способу ендоскопічного доступу на підставів и вчення топографії
спайкового процесу з використанням УЗД живота і виявлення « акустичних « вікон, більш широким
застосуванням методик «відкритої » лапароскопії за допомогою троакара Hasson . Створення оптимальних
умов для виконання лапароскопічної герніопластики залежить від правильного вибору основних параметрів
ендоскопічного доступу: «поле огляду», «доступність огляду», «глибина операційної дії», «кут операційної
дії », «зона доступності». In this article are analysed features and optimal criteria of laparoscopically assisted approach for
postoperative ventral hernia repair. Features of the commissural process were investigated during opened
herniotomies of 164 patients with previous laparotomies. The method of preoperative diagnostics of peritoneal
commissures with help of US was elaborated. Main descriptions and parameters of endoscopic approach for
laparoscopic hernioplasty of 58 patients were determined. Is shown that safe insertion of the first trocar is
determined by differential choice of the endoscopic approach, based on study of commissural proces“s
topography with the use of US of abdomen and revelation of “acoustical windows”, wide application of methods
“opened” laparoscopy with use of Hasson“s trocar. The creation of optimal conditions for execution of laparoscopic
hernia repair depends on the accurate choice of main parameters of endoscopic approach: “field of view”,
“availability of view”, “depth of operative action”, “angle of operative action”, “zone of availability”.