Результаты клинического обследования лиц молодого возраста с хроническими локализованными заболеваниями тканей пародонта - Кулыгина, В.Н.; Мохаммад Аль Мохаммад (Таврический медико-биологический вестник, 2014)
Проведено клінічне обстеження 105 молодих осіб із запальними локалізованими ураженнями тканин
пародонта віком від 19 до 25 років. Встановлено, що частіше розвивається хронічний локалізований
пародонтит початкового-І ступеня (61,9%), рідше – хронічний обмежений катаральний гінгівіт (38,1%).
Найчастішою причиною їх розвитку є наявність каріозних порожнин у пришийковій ділянці зубів і
ускладнення після їх пломбування. При цьому у 23 пацієнтів (51,1%) з хронічним обмеженим катаральним
гінгівітом виявлений початковий і поверхневий карієс даної локалізації, у 10 (22,2%) – неякісні реставрації.
При хронічномулокалізованому пародонтиті початкового-Iступеня каріозний процес в пришийковійобласті
(поверхневий, середній, глибокий) выявлений у 19 пацієнтів (31,7%), неповноцінніреставрації – у 14
(23,3%).Особливостейклінічного перебігулокалізованих уражень тканин пародонта у осіб молодого віку
не виявлено. Spentclinical examination of 105 young people with inflammatory localized lesions of periodontal tissue
in the agefrom 19 to 25 years.Established that of tendevelop chronic localized periodontitis of initial-first degree
(61.9%), rare- chronicl imited catarrhal gingivitis (38.1%). The most frequent cause of their development is the
presence of cavities in the cervical area of the teeth and their complications after sealing. In this case in 23
patients (51.1%) with chronic limited catarrhal gingivitis revealed initial and superficial caries of this localization,
10 (22.2%) - low-quality restoration. At chronic localized periodontitis of initial-I degree carious process in the
cervical area (superficial, middle, deep) was observed in 19 patients (31.7%), defective restorations - in 14
(23.3%). Features of clinical current of localized lesions of periodontal tissues in young patients have not been
identified.