Результаты цитологического исследования процесса заживления постэкстракционных ран у больных с язвенной болезнью желудка и 12-перстной кишки в условиях применения лечебно-профилактических повязок - Кущенков, В.И. (Таврический медико-биологический вестник, 2014)
В практиці стоматолога-хірурга операція по видаленню ретенованного третього нижнього моляра виконується доволі часто. Наявність у хворого виразкової хвороби шлунка та 12-палої кишки завжди призводить до пригнічення загального та місцевого імунітету. Мета роботи – визначити цитологічним методом ефективність застосування запропонованої нами комбінованої лікувально-профілактичної пов’язки. Для оцінки стану епітеліальних клітин та процесу репарації загалом, нами використовувався індекс деструкції (ІД) епітелію, який відображує відносний вміст в епітеліальній популяції клітин з ознаками цитопатології. Цитологічні дослідження клітинного складу мазків-зішкребів і результатів вирахування значень ІД епітелію в кожній з груп свідкують, що при застосуванні PRP-згустка та препарату Біомін ГТлС, в якості лікувально-профілактичної пов’язки, процеси очищення рани і репарації починаються в ранні терміни, і минають активно, завершуючись більш раннім відновленням епітеліального покриття. Ключевые слова: послеоперационные дефекты челюсти, лечение, остеопластические материалы Removal of the impacted third molar is a traditional and frequently performed operation by dental surgeons. If the patient has gastric and duodenal ulcer, it always leads to oppression of general and local immunity. The aim of the work is to determine the effectiveness of proposed therapeutic and preventive dressing using the cytological method. To assess the condition of the epithelial cells and the repairing process in general we used the destruction index (ID), which reflects the relative contents of epithelial cell population with evidence of cytopathology. Data on the cytological investigation of cellular composition of smears and scrapings and the results of calculation of epithelium ID in each group indicate that wound cleansing and repairing processes begin early and proceed actively, ending with the earlier restoration of epithelium in case of application of PRPclot and Biomins GTlS as a therapeutic and prophylactic dressing.