Взаимосвязь ремоделирования миокарда и сывороточных уровней трансформирующего фактора роста В, фактора роста гепатоцитов, С-реактивного белка в раннем постинфарктном периоде - Садовой, В.И. (Таврический медико-биологический вестник, 2014)
Метою роботи було вивчення рівнів трансформуючого фактора росту в, фактора росту гепатоцитів
і С-реактивного білка у сироватки та взаємозв`язок з ре моделюванням міокарду лівого шлуночка у
пацієнтів в ранньому постінфарктному періоді. Нами було обстежено 75 пацієнтів з перенесеним інфарктом
міокарда і 42 пацієнта зі стабільною стенокардією напруги. Через 1 місяць після інфаркту міокарда
спостерігалось збільшення розмірів порожнини лівого шлуночка на тлі збільшення концентрації
кардіотропних ростових факторів і С-реактивного білка. Через 6 місяців зберігається підвищення рівня
фактора росту гепатоцитів позитивно корелюючого з розмірами порожнини лівого шлуночка, та
реєструється зниження рівнів трансформуючого фактора росту в і С-реактивного білка. The aim of the work was to study the levels of transforming growth factor-β, hepatocyte growth factor and
C-reactive protein and relations with the remodeling of the left ventricular myocardium in patients in the early
post-infarction period. We examined 75 patients with prior myocardial infarction and 42 patients with stable
angina. After 1 month after myocardial infarction an increase the size of the cavity of the left ventricle, with
increased concentrations of cardiotropic growth factors and C-reactive protein. After 6 months remains improving
the hepatocyte growth factor, is positively correlated with the size of the left ventricular cavity, and reduced
levels recorded transforming growth factor в and C -reactive protein.