Значение определения эпидермального фактора роста у больных с хронической болезнью почек - Слободян, Е.И. (Таврический медико-биологический вестник, 2014)
У статті показані дані експериментальних і клінічних досліджень, які вивчають роль епідермального
фактора росту в якості маркера прогресування та контролю ефективності терапії при хронічної хвороби
нирок. Визначення рівня EGF в біологічних середовищах може служити корисним діагностичним та
прогностичним параметром для пацієнтів на різних стадіях хронічної хвороби нирок. Зокрема, при
визначенні EGF в сироватці крові для оцінки загальної реакції організму і для оцінки локального
тубулоінтерстиціального статусу при визначенні EGF в сечі. The article shows the results of experimental and clinical studies investigating the role of epidermal
growth factor as a marker of disease progression and monitor the effectiveness of therapy in patients with
chronic kidney disease. Thus, determination of EGF level in biological samples may serve as a useful diagnostic
and prognostic parameter in patients at various stages of chronic kidney disease . In particular, the determination
of EGF in the serum for assessment of overall response of the organism and to assess the local tubulointerstitial
status when determining EGF in urine.