Морфологические изменения в тканях головного мозга в результате антигипоксического эффекта донепезила и бетагистина при моделировании действия общей широкополосной вибрации - Шимкус, Ю.Ю.; Грекова, Е.В.; Яковчук, Е.К. (Таврический медико-биологический вестник, 2014)
В хронічних експериментах на ненаркотизованих кроликах із імплантованими в кору великих півкуль,
таламус і гіпоталамус голчатими платиновими електродами методом полярографії вимірювали напругу
кисню в тканинах зазначених структур при моделюванні загальної широкосмугової вібрації без застосування
препаратів, а також на тлі центрального антихолінестеразного засобу донепезилу (1мг/кг внутрішньовенно)
і бетагістину (2 мг / кг). У гострих експериментах після 8-годинної дії вібрації, кроликів забивали шляхом
декапітації. Гістологічні зрізи фарбували гематоксилін - еозином і толуїдиновим синім по Ніслю і
досліджували під електронним мікроскопом. Донепезил в півтора разу зменшував падіння pO₂ в корі
великих півкуль і гіпоталамусі і повністю усував зміни показника в таламусі. Бетагістин перешкоджав
зниженню pO₂ в корі і викликав зростання напруги кисню в підкіркових структурах на 30%. Таким чином,
бетагістин краще донепезилу зменшує спазм артеріол. In chronic experiments on conscious rabbits with implanted in the cerebral cortex, thalamus and
hypothalamus needle platinum electrodes oxygen tension in the tissues of these structures was measured by
polarographic in modeling general wide-frequency vibration without the use of drugs, as well as with application
of the central anticholinesterase drug donepezil (1mg/kg intravenously) and betahistine (2 mg / kg). In acute
experiments after 8 hours of vibration rabbits were decapitated. Histological sections were stained with
haematoxylin and eosin and toluidine blue and examined by Nissl under an electron microscope. Donepezil
several times reduces falling pO₂ in the cerebral cortex and hypothalamus, and completely eliminated the
variation of the thalamus. Betahistine let pO₂ decrease in the cortex and caused an increase in oxygen tension
in the subcortical structures (30%). Betahistine better than donepezil reduces spasm of arterioles.