Динамика цитокинов ИЛ-2, ИЛ-4 и индексов крови у детей с атопическим дерматитом с учётом уровня IgE в сыворотке крови - Кобец, А.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2014)
Було обстежено 115 дітей, всі діти були розподілені на дві групи: 1-ша - діти з АД з нормальним
рівнем IgE в сироватці крові , 2-га - з підвищеним рівнем IgE . У дітей з імунним генезом АД відзначалися
більш виражені зміни з боку ІЛ-4 , даний показник значно підвищувався в гострому періоді захворювання,
але на тлі проведеної загальноприйнятої терапії швидко наступало поліпшення, хоча клінічне поліпшення
не супроводжувалося повною нормалізацією імунологічних показників і вимагало продовження
протиалергічної терапії у дитини. У той час як діти з псевдоаллергічним генезом АД погано піддавалися
традиційної терапії, захворювання у них мало затяжний характер і вони потребували додаткових
лікувальних заходів. Дослідження інтерлейкинів та індексів крові у дітей з АД було доцільним, оскільки
дозволяло не тільки оцінити ступінь тяжкості пацієнта з АД, але і прогнозувати за індексами крові перебіг
захворювання. AT our department, we examined 115 children with atopic dermatitis (AD). The children were divided into
two groups: the first group included children with AD with the normal level of IgE in the serum, the second group
consisted of children with elevated level of IgE. Children with the immune genesis of AD had more expressed
changes of IL-4. This indicator significantly increased at the acute period of the disease, but at the late stage of
conventional therapy, it improved very fast. However, clinical improvement was not accomplished with full
normalization of the immunological indices and needed more antiallergic therapy. At the same time, children
with pseudoallergic AD resisted traditional therapy; their disease was going on, and they needed additional
treatment. The study of interleukins and blood indices allowed us to determine the severity of the AD and
forecast progression of the disease.