Изучение показателей микробной обсемененностии антимикробной защиты слизистой оболочки полости рта у больных хроническим панкреатитом - Лавровская, Я.А.; Романенко, И.Г. (Таврический медико-биологический вестник, 2014)
Патологія слизової оболонки порожнини рота залишається однією з актуальних проблем
терапевтичної стоматології. Зміни в порожнині рота при захворюваннях внутрішніх органів, зокрема
хронічному панкреатиті, зустрічаються найбільш часто та призводять до погіршення результатів лікування
та якості життя пацієнтів. Вивчення мікробного обсіменіння, а також антимікробного захисту дозволяє
своєчасно виявити запальні процеси слизової оболонки порожнини рота. Pathology of the mucous membranes of the oral cavity remains one of the topical problems of therapeutic
stomatology. Changes in the oral cavity diseases of internal organs, including chronic pancreatitis, occur most
frequently and lead to deterioration of the results of treatment and quality of life of patients. A study of microbial
contamination and antimicrobial protection allow detecting inflammation of the mucous membranes of the oral
cavity.