Состояние прооксидантно-антиоксидантной системы крови и мышечной ткани крыс при экспериментальном реперфузионном синдроме - Мальченко, О.А.; Анисимова, Л.В.; Федосов, М.И.; Кубышкин, А.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2014)
Експериментальні дослідження, проведені на щурах-самцях лінії «Вістар» виявили, що розвиток
експериментального синдрому ішемії-репенфузіі супроводжується зміною в прооксидантно-
антиоксидантної системи і характеризується прогресуючим збільшенням рівня вторинних активних
продуктів перекисного окислення ліпідів, як в сироватці крові, так і в гомогенатах скелетних м’язів кінцівок,
що обули ішемізовані раніше. Ці зміни відбуваються на тлі збільшення активності антиоксидантних
ферментів в сироватці крові й їх зниження в гомогенатах. Таким чином, системний дисбаланс
прооксидантно-антиоксидантної системи що розвивається в сироватці крові може грати ключову роль в
прогресуванні патології та приводити до розвитку системних ускладнень, що проявляються формуванням
синдрому поліорганної недостатності. The experimental research performed on male Wistar rats has revealed that the development of
experimental reperfusion syndrome is accompanied by changes in the protooxidant-antioxidant system and is
characterized by progressive growth of the secondary active products of lipid peroxidation both in the blood
serum and in the homogenates of previously ischemic skeletal muscles. At the same time the activity of the
antioxidant enzymes grows in the blood serum, but decreases in the homogenates. Thereby the developing
systemic imbalance of protooxidant-antioxidant system of the blood serum may have the key role in the
pathology’s progress and can lead to development of systemic complications, which later manifested formation
the multiple organ dysfunction syndrome.