Патофизиологические факторы прогнозирования течения тромбоза вен сетчатки глаза - Михайличенко, В.Ю.; Иващенко, А.С. (Таврический медико-биологический вестник, 2014)
Нами вивчена активність фібрінолітичної активності плазми крові, показники ліпідного обміну
перекісного окислення ліпідів, концентрацію трансформуючих факторів росту у сльозі й стан кровотока в
судинах ока при оклюзійному поразці гілок центральної вени сітківки на 124 пацієнтах, що перебувають
на стаціонарнім лікуванні в офтальмологічнім відділенні ГУ «Інститут невідкладної і відновної хірургії ім.
В.К. Гусака НАМН України» з 2010-2014 року. Найбільш інформативним показником діагностики ішемічного
тромбозу галузі центральної вени сітківки є збільшення інтегрального показника PI, який демонструє
судинний опір і зменшення швидкісних гемодинамічних параметрів. Слід зазначити, що порушення
венозного відтоку, супроводжується також зменшенням артеріальної перфузії, що приводить до збільшення
плину венозного тромбозу. Гіпергомоцітеінемія супроводжується у всіх випадках підвищенням концентрації
загального холестерину ліпопротеїдів низької щільності а також продуктів перікісного окислення ліпідів
та зниженням оксид антів. TGF-в є ключовим медіатором формування фіброваскулярного рубця у результаті
субретінального неоангіогенезу та його підвищення є прогностично не благодійним фактором. We have studied the potency of fibrinolitic blood plasma activity and blood flow state in the eye vessels
in occlusive lesion of central retina tributaries by involving 124 patients who were on the stationary treatment in
the ophthalmic department of SI “Institute of Urgent and Recovery Surgery n.a. V.K. Gusak of NAMS of Ukraine”
within the period since 2010 to 2014. The most informative diagnostic sign of ischemic thrombosis of the
central retina tributary is an increase of the integral PI sign that shows the vessel resistance and a decrease of
speed hemodynamic parameters. It should be noted that the vein outflow disturbance is accompanied by a
decrease of arterial perfusion as well, which leads to aggravation of the vein thrombosis progress. It should be
mentioned that the data about the tissue growth factor in the lacrimal liquid allow prediction of the severity
stage of neovascularization development and treatment effectiveness.