Дифференцированный подход к диагностике и хирургической коррекции метроцеле с элонгацией шейки матки - Романенко, Н.М. (Таврический медико-биологический вестник, 2014)
У статті представлена модифікована класифікація пролапсу тазових органів (POP-Q) – запропонований варіант метроцеле з елонгацією шийки матки. У 250 пацієнток пролапсом матки після клінічного, ультразвукового досліджень застосовані різні види оперативного втручання. Встановлено, що диференційований підхід до діагностики метроцеле з елонгацією шийки матки і розроблений алгоритм хірургічного лікування дозволяє уникнути невиправданих повторних хірургічних втручань. A modified classification of the prolapse of pelvic organs (POP-Q) is proposed, including metrocele with elongation of the uterus neck. In 250 patients with a prolapse of the uterus after clinical and ultrasonic examinations, various kinds of operative interventions had been applied. It is established that a differentiated approach to diagnostics of metrocele with elongation of the uterus neck and a developed algorithm of surgical treatment allows avoiding of unjustified repeated surgical interventions.