Денситометрические показатели изменения минеральной плотности костной ткани на фоне лечения агонистами рилизинг-гормонов у пациенток, прооперированных по поводу эндометриом яичников - Трушкевич, А.А.; Мысенко, А.Д.; Степур, А.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2014)
Ендометріоз за даними світової літератури розглядається як хронічне гінекологічне захворювання
з високою частотою рецидивів у 34-67% випадків. Необхідність проведення протирецидивної терапії на
протязі післяопераційного періоду у жінок, прооперованих у зв’язку з ендометріоідними кістами,що
спрямована на формування вираженої гіпоєстрогенемії,має свої ускладнення та побічні ефекти,ризик
розвитку яких не повинен перевищувати бажаного результату від терапії,що проводиться.
Одним із найнебезпечніших ускладнень естрогендефіцитного стану є зниження мінеральної щільності
кісткової тканини,аж до розвитку остеопорозу. У даному дослідженні у 124 пацієнток, прооперованих у
зв’язку з ендометріомами яєчників,проводилася ультразвукова денситометрія до початку терапії,через
2-4-6 місяців лікування агоністами рилізинг гормонівз метою оцінки динаміки денситометричних показників
стану кісткової тканини. According to the world literature sources, endometriosis is seen as a chronic gynecological disease with
high rates of relapse in 34-67% of cases. It is necessary to conduct anti-relapse therapy in the postoperative
period in women, operated on occasion of endometrial cysts, because it forms expressed hypoestrogenemia,
and it has its own complications and side effects, the risk of which should not exceed the desired result of the
therapy. One of the formidable complications of the estrogen deficien cystate is a decline of mineral
density of bone fabric (MDBF), up to development of osteoporosis.
In this study ultrasonic densitometry was produced in 124 patients, operated on occasion of
endometriomas of ovaries, before start of therapy, in 2-4-6 months of treatment the agonists of realizing hormones
with the purpose of estimation of dynamics of densitometric indexes of the state of bone fabric.