Морфологические изменения паренхимы лёгких крыс при введении итраконазола и ксеногенной цереброспинальной жидкости - Шатов, Д.В; Пикалюк, В.С.; Шаланин, В.В.; Киселев, В.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2014)
У статті описані морфологічні зміни в паренхімі легень пацюків лінії Вістар, які виникали при
застосуванні ітраконазола та ксеногенної цереброспінальної рідини. Застосування ітраконазола пацюкам
зрілого віку лінії Вістар викликало збільшення відсоткового змісту ділянок з емфіземою за рахунок
зменшення відсоткового змісту ділянок з незміненою паренхімою, більш виражене в самок. Парентеральне
застосування ксеногенної цереброспінальної рідини пацюкам-самкам лінії Вістар, які отримували
ітраконазол, призводило до збільшення відсоткового змісту ділянок з незміненою паренхімою за рахунок
зменшення відсоткового змісту ділянок з емфіземою. Навпаки, парентеральне введення ксеногенної
цереброспінальної рідини щурам-самцям лінії Вістар, які отримували ітраконазол, призводило до
збільшення процентного вмісту ділянок з емфіземою за рахунок зменшення процентного вмісту ділянок з
незміненою паренхімою, супроводжуючись більш вираженим колагеноутворенням. The morphological changes in the parenchyma of Wistar rats’ lungs occurring under introduction of
itraconazole and xenogenic cerebrospinal fluid are described. The introduction of itraconazole into mature
Wistar rats resulted in an increase of percentage of emphysematous areas at the expense of a decrease of
percentage of the areas with intact parenchyma; this effect was more pronounced in female rats. The parenteral
introduction of xenogenic cerebrospinal fluid into the female Wistar rats that were getting itraconazole resulted
in anincrease of percentage of the intact areas at the expense of a reduced percentage of emphysematous
areas. On the contrary, the parenteral introduction of xenogenic cerebrospinal fluid to male Wistar rats that
were getting itraconazole resulted in increase of emphysematous areas at the expense of a reduced percentage
of non-changed parenchyma; this was also accompanied by a more pronounced collagen formation.