Особености экспрессии CD8 Т-лимфоцитов в коже и слизистой 12-перстной кишки у больных псориазом ассоциированном с глютеновой энтеропатией - Яссер Халед Абдель Карим Масадех; Притуло, О.А.; Филоненко, Т.Г. (Таврический медико-биологический вестник, 2014)
Обстежено 36 хворих на псоріаз з індексом PASI від 3 до 27 балів, у яких була позитивна реакція
при визначенні титру антитіл до эндомізію (ЕМА) клас IGA. При ендоскопічному і гістологічному аналізі
слизової оболонки 12-ти палої кішкі виділено 3 групи хворих на псоріаз і целіакією залежно від стадії
целіакії: 1група (n = 17) - інфільтративна стадія, 2 група (n = 12) - гіперпластична. 3 група (n = 7) – атрофічна
стадія. Збільшення кількості CD8+ Т-лімфоцитів у запальному інфільтраті слизової оболонки 12-ти палої
кішкі і шкірі залежно від стадії є важливим моментом розуміння патогенезу аутоіммунного процесу при
псоріазі асоційованому з глютеновою энтеропатією. Наявність міжепідермальних CD8+ Т-лімфоцитів є
гістологічною особливістю псоріатичного ураження шкіри хворих з глютеновою энтеропатією. 36 is inspected patients by psoriasis with the index of PASI from 3 to 27 marks which had a positive
reaction at determination of title of antibodies to endomisium (EMA) class of IGA. At the endoscopic and
histological analysis of duodenum mucous membrane are selected 3 groups of patients by psoriasis and celiac
disease depending of stage of celiac disease; 1group (n = 17) is the infiltrative stage, 2 group (n = 12) -
hyperplastic. 3 group (n = 7) is the atrophy stage. Increase of amount of CD8+ T-cell in inflammatory infiltration
of duodenum mucous membrane and a skin is an important moment in understanding of pathogeny of
autoimmune process at psoriasis associated with gluten enteropathy. A presence of interepidermal CD8+ T-cell
is the histological feature of psoriasis defeat of skin at patients with gluten enteropathy.