Розробка та підготовка до впровадження методу оцінки стану рослин у несприятливих природних умовах - Кордюм, Є.Л.; Дідух, Я.П.; Козеко, Л.Є.; Артеменко, О.А.; Заславський, В.А.; Дідух, А.Я. (Наука та інновації, 2011)
Відпрацьовано метод оцінки стану рослин, які ростуть в несприятливих природних умовах. Доведено, що рівень білка теплового шоку Hsp70 в органах рослин (зокрема, в листках) може бути інтегральним показником стану та діапазону стійкості рослин під дією несприятливих екологічних факторів. Підготовлено методичні рекомендації щодо використання білків теплового шоку Hsp70 для моніторингу рослин природних угруповань, інтродукованих рослин та сільськогосподарських культур. Отработан метод оценки состояния растений, растущих в неблагоприятных природных условиях. Показано, что уровень белка теплового шока Hsp70 в органах растений (в частности, в листьях) может служить интегральным показателем состояния и диапазона стойкости растений под действием неблагоприятных экологических факторов. Подготовлены методические рекомендации по использованию белка теплового шока Hsp70 для мониторинга растений природных сообществ, интродуцированных растений и сельскохозяйственных культур. The technique for estimation of plant condition in unfavorable environment using Western-blot-analysis of the heat shock protein 70 kDa (Hsp70) has been developed. It was shown that Hsp70 level in plant organs (particularly, leaves) can be an integral indicator of plant state and tolerance range under the influence of unfavorable ecological factors. Practical recommendations on Hsp70 use in monitoring of plant natural associations as well as introduced plants and agricultural crops, has been prepared.