Модель конкурентного равновесия на рынке электроэнергии с улучшенной адекватностью математического описания генерирующих компаний, системного оператора и электрической сети - Саух, С.Е. (Электронное моделирование, 2016)
Представлено модель конкурентної рівноваги на енергоринку, в якій множина цільових функцій прибутків системного оператора і генеруючих компаній відображає всі складові балансу товарно-грошових відносин між ними. В запропонованій моделі сумарну вартість електроенергії, яка втрачається в лініях електропередачі, враховано в цільовій функції прибутку системного оператора, а окремі складові тієї ж вартості втрат відображено в цільових функціях прибутків генеруючих компаній у вигляді вартостей послуг системного оператора з передачі електроенергії, що належить цим компаніям. Вартість таких послуг для кожної генеруючої компанії визначається на основі принципу суперпозиції потоків в лініях електропередачі, діючого в умовах модельного представлення електрично ї мережі у вигляді лінійного кола постійного струму. Для моделювання потоків і втрат електроенергії в лініях електропередачі використано представлення електричної мережі у вигляді нелінійного кола постійного струму. Представлено модель конкурентної рівноваги на енергоринку, в якій множина цільових функцій прибутків системного оператора і генеруючих компаній відображає всі складові балансу товарно-грошових відносин між ними. В запропонованій моделі сумарну вартість електроенергії, яка втрачається в лініях електропередачі, враховано в цільовій функції прибутку системного оператора, а окремі складові тієї ж вартості втрат відображено в цільових функціях прибутків генеруючих компаній у вигляді вартостей послуг системного оператора з передачі електроенергії, що належить цим компаніям. Вартість таких послуг для кожної генеруючої компанії визначається на основі принципу суперпозиції потоків в лініях електропередачі, діючого в умовах модельного представлення електричної мережі у вигляді лінійного кола постійного струму. Для моделювання потоків і втрат електроенергії в лініях електропередачі використано представлення електричної мережі у вигляді нелінійного кола постійного струму. The model of competitive equilibrium of the electricity market is presented, in which a set of objective functions of profits of the system operator and generating companies contains all components of the balance of commodity-money relations between them. In particular, the total cost of electricity losses in transmission lines is included in the objective function of profit of the system operator. Separate components of this cost of losses are accounted in the objective functions of profits of the generating companies in the form of cost of transmission services of electrical power belonging to these companies. The cost of these services for each generating company is based on the principle of superposition of flows of electricity in transmission lines, acting in terms of amodel representing the electrical grid as a linear circuit of DC. To simulate the flows of electricity and losses in transmission lines the representation of the power grid in a form of a non-linear DC circuit is used.