Математичні моделі і методи комп’ютерного керування електропостачанням залізниць на основі диференціальних перетворень Пухова - Стасюк, О.І.; Гончарова, Л.Л. (Электронное моделирование, 2016)
Наведено результати аналізу сучасного стану наукових досліджень в області інтелектуалізації електричних мереж залізниць. Показано, що актуальною проблемою є створення математичних моделей і методів формування нових знань шляхом підвищення рівня інформативності первинних даних. На основі математичного апарату диференціальних перетворень розроблено математичні моделі для покращення рівня інформативності даних, отриманих при реєстрації аномальних режимів систем електропостачання. Запропоновано комп ютерно-орієнтовані методи організації інтелектуального обчислювального процесу з використанням диференціальних зображень для проведення спектрального і кореляційного аналізу первинної інформації. Приведены результаты анализа современного состояния научных исследований в области интеллектуализации электрических сетей железных дорог. Показано, что актуальной проблемой является создание математических моделей и методов формирования новых знаний путем повышения уровня информативности первичных данных. На основе математического аппарата дифференциальных преобразований разработаны математические модели для повышения уровня информативности данных, полученных в результате регистрации аномальных режимов систем электроснабжения. Предложены комп’ютерноориентированные методы организации вычислительного процесса с использованием дифференциальных изображений для проведения спектрального и корреляционного анализа первичной информации. The results of the analysis of the current state of scientific research in the sphere of intellectualization of railway electrical networks are presented. It is shown that urgent problem is the creation of progressive mathematical models and methods of formation of new knowledge by increasing the level of informativeness of the initial data. A set of advanced differential mathematical models has been developed based on the mathematical apparatus of differential transformation for determining the informativeness level of the data obtained as a result of synchronous recording of abnormal modes of the power supply systems. The computer-based methods have been proposed for organizing computational process with the use of differential images for spectral and correlation analysis of initial information.