Дослідження змочування фторидів лужних металів (LiF, NaF) розплавами металів - Красовський, В.П.; Красовська, Н.О. (Адгезия расплавов и пайка материалов, 2012)
Вивчено змочування монокристалів фторидів лужних металів LiF, NaF розплавами чистих металів Ga, In, Sn, Pb, Al в інтервалі температур 473––973 К у вакуумі методом лежачої краплі. Встановлено, що дані кристали не змочуються вказаними чистими металами. Розраховано за експериментально отриманими крайовими кутами роботи адгезії, які складають десятки—сотні міліджоулів на метр в квадраті, що є характерним для систем з фізичним типом взаємодії. Це підтверджується і теоретичною оцінкою робіт адгезії для вивчених контактних пар. Изучено смачивание монокристаллов фторидов щелочных металлов LiF, NaF расплавами чистых металлов Ga, In, Sn, Pb, Al в интервале температур 473––973 К в вакууме методом лежащей капли. Определено, что данные кристаллы не смачиваются исследуемыми чистыми металлами. Рассчитанные на основе экспериментально полученных краевых углов смачивания величины работы адгезии составляют десятки––сотни миллиджоулей на метр в квадрате, что характерно для систем с физическим типом взаимодействия. Это подтверждается и теоретической оценкой работы адгезии для исследованных контактных пар. Wetting of monocrystals alkaline metals fluorides LiF, NaF by melts of pure metals Ga, In, Sn, Pb, Al in an interval of temperatures 473––973 K in vacuum is investigated by a sessile drop method. It is determined, that the given crystals are not wetted with researched pure metals. Values of adhesion work on a basis, experimentally received contact angles are designed. They make tens-hundreds in mJ/m2 that is typical of systems with physical type of interaction. It proves to be true also a theoretical assessment of adhesion works for the investigated contact pairs.