Дослідження змочування та кінетики розтікання у деяких модельних системах з фізичним типом взаємодії - Григоренко, М.Ф.; Черніговцев, Є.П.; Полуянська, В.В. (Адгезия расплавов и пайка материалов, 2012)
Методом відеозйомки вивчені змочування та кінетика розтікання рідин по поверхнях твердих тіл для ряду модельних систем із фізичним типом взаємодії: вода, етиловий спирт, гліцерин—скло, кварц, сапфір та рух міжфазової границі двох незмішуваних рідин (олія—вода) уздовж поверхні твердого тіла (скло, пластик). Проведено порівняння отриманих даних з результатами попередніх досліджень та розглянуто можливі практичні аспекти використання систем вивченого типу. Методом видеосъемки исследованы смачивание и кинетика растекания жидкостей по поверхностям твердых тел для ряда модельных систем с физическим типом взаимодействия: вода, этиловый спирт, глицерин—стекло, кварц, сапфир и движение межфазной границы двух несмешиваемых жидкостей (масло—вода) вдоль поверхности твердого тела (стекло, пластик). Проведено сравнение полученных данных с результатами предыдущих исследований и рассмотрены возможные практические аспекты применения систем изученного типа. Wetting and spreading kinetics of liquids over solid surfaces for model systems with physical type of interaction: water, ethanol, glycerine—glass, quartz, sapphire and movement of the interphase of two immiscible liquids (oil—water) along solid surfaces (glass, plastic) were studied using video filming. The results are compared with data obtained earlier and some possible practical applications of similar systems are considered.