Дослідження контактної взаємодії композитів на основі дибориду титану-хрому із сплавом на основі NiAl - Коновал, В.П. (Адгезия расплавов и пайка материалов, 2012)
Проведено дослідження кінетики змочування дибориду титану–хрому і композитів систем (Ti, Cr)B₂–AlN, (Ti, Cr)B₂–SiC сплавом на основі інтерметаліду NiAl (ВКНА). Показано, що в даних системах утворюються крайові кути в межах 0–20°. Вивчено мікроструктуру і склад зон контакту і встановлено, що в системах (Ti, Cr)B₂–ВКНА і ((Ti, Cr)B₂–AlN)–ВКНА утворюються обмежені тверді розчини Ti і Cr в сплаві і Ni – в тугоплавкому матеріалі. Це свідчить про перспективність отримання керметів з матеріалів даних систем. Проведено исследование кинетики смачивания диборида титана–хрома и композитов систем (Ti, Cr)B₂–AlN, (Ti, Cr)B₂–SiC сплавом на основе интерметаллида NiАl (ВКНА). Показано, что в данных системах образуются краевые углы в пределах 0–20°. Изучены микроструктура и состав зон контакта и установлено, что в системах (Ti, Cr)B₂–ВКНА и ((Ti, Cr)B₂–AlN)–ВКНА образуются ограниченные твердые растворы Ti и Cr в сплаве, и Ni – в тугоплавком материале. Это свидетельствует о перспективности получения кермета из материалов данных систем. The wetting kinetics of titanium-chromium diboride and composition materials of (Ti, Cr)B₂–AlN, (Ti, Cr)B₂–SiC systems by NiAl (VKNA) intermetallic alloy has been studied. It was shown that in such systems the contact angles are equal to 0–20°. The microstructure of interaction area has been investigated. It was established that in (Ti, Cr)B₂–VKNA and (Ti,Cr)B₂–AlN)–VKNA systems the saturated solid solutions of Ti and Cr in VKNA alloy, and Ni in the substrate of composition material. This testifies about advisability of cermet materials acquisition base on these systems.