Особенности формирования структуры и адгезионных свойств Fe―Ti―B―C покрытий на пористых железоуглеродистых сплавах - Уськова, Н.А.; Баглюк, Г.А.; Бездорожев, А.В. (Адгезия расплавов и пайка материалов, 2012)
Изучено влияние активирующих добавок на структуру, свойства и адгезионные свойства наносимых покрытий B₄C + FeTi на материал Fe(0,45―1,5%)C. После насыщения образцов при температуре 1150 °С уменьшается средний размер зерна и увеличиваются адгезионные свойства покрытий. Застосовано метод дифузійного нанесення боротитанованих покриттів на підкладку Fe—C із застосуванням активатора AlF₃. Отримано евтектичні покриття з товщиною карбідних та перлітних мікрообластей до 1—2 мкм та досягнено посилення адгезії покриття до основи. Показано, що міжфазні границі поділу в досліджених покриттях формуються за розчинно-дифузійним механізмом. Зроблений висновок підтверджено мікромеханізмом кластероутворення, а також нашими дослідженнями. Визначено структуру, мікротвердість, пористість та адгезійну здатність покриттів. The effect of activating additives on the structure, properties and adhesion properties of the Fe—Ti—B—C coatings to the material Fe (0,45—1,5%) were investigated. The average grain size decreases and the adhesion properties of the coating increases after saturation of samples at 1150 °C.