Технологія та результати досліджень громадської думки - Вишняк, О. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2003)
Розвиток демократичних інституцій в Україні та масових політичних, маркетингових, соціальних прикладних опитувань населення порушили низку методологічних та методичних проблем щодо специфіки соціологічних досліджень громадської думки на відміну від інших галузей соціальних досліджень, статусу та методології дослідження громадської думки як надіндивідуального феномена, методики науково-теоретичних і прикладних її досліджень. Як засвідчує практика, науковці-соціологи на основі фахових полінгів можуть зробити чимало важливих теоретико-методологічних узагальнень щодо функціонування механізму “політика – ЗМІ – громадська думка – масова свідомість громадян”.