Електрохімічна дезактивація технологічного обладнання, забрудненого радіонуклідами - Омельчук, А.О.; Юденкова, І.М.; Шевель, В.М. (Наука та інновації, 2012)
Розроблено технологічний процес електрохімічної дезактивації обладнання ядерних реакторів, забрудненого
радіонуклідами. У результаті виконаних досліджень визначені склади дезактивуючих розчинів, що забезпечують не
лише вилучення радіонуклідів, а й збереження вихідного стану поверхні та поліпшення її механічних властивостей та полірування. Розроблена принципово нова конструкція виносного електрода та конструкторсько-технологічна документація на його серійне виготовлення в промислових умовах. Разработан технологический процесс электрохимической дезактивации оборудования ядерных реакторов, загрязненного радионуклидами. В результате выполненных
исследований определены составы дезактивирующих растворов, обеспечивающих не только извлечение радионуклидов, но и сохранение исходного состояния поверхности и
улучшение ее механических свойств и полировки. Разработана принципиально новая конструкция выносного электрода и конструкторско-технологическая документация на его серийное изготовление в промышленных условиях. The technological process of electrochemical equipment decontamination
of nuclear reactor equipment contaminated
with radionuclides is developed. As a result of the research the
compositions of decontamination solutions, providing extraction
of the radionuclides, preservation of the initial state of surfaces
and improvememt of their mechanical properties and polishing
are determined. Fundamentally new design of the external electrode and technological documentation for its serial production in industrial conditions have been developed.