Удосконалення форм соціалізації і процес становлення особистості - Проскуріна, О. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2003)
Демократія не настане автоматично. Вона – підсумок тривалої, практично нескінченної боротьби, результати якої залежатимуть від почуття відповідальності й залучення в демократичні процеси кожного громадянина. В. Ільїн. Розвинене демократичне суспільство базується на соціумі, що є активним суб’єктом політичної системи. Держава тільки власними силами, „згори” не зможе здійснити цей процес. У політичному процесі повинні діяти механізми саморегуляції суспільства, а вони багато в чому залежать від рівня демократичності політичної культури у найвищому її розумінні. А завдання держави – гарантувати й обслуговувати процес формування демократичної політичної культури. Особливу роль у цьому відіграє політична соціалізація.