Ефективні динамічні параметри матричного композиту з частково відшарованими волокнами неканонічної форми - Кунець, Я.І.; Матус, В.В. (Акустичний вісник, 2012)
Розглянуто поширення плоскої гармонічної хвилі поздовжнього зсуву у необмеженому середовищі з випадково розподіленими волокнами при наявності міжфазних тріщин. Ефективні (усереднені) динамічні параметри таких композитів обчислено за допомогою дисперсійного співвідношення Фолді. Досліджено вплив форми волокон, величин міжфазних тріщин та напрямку поширення хвиль на їхні ефективні фазові швидкості й коефіцієнти згасання. Рассмотрено распространение плоской гармонической волны продольного сдвига в неограниченной среде, содержащей случайно распределенные волокна при наличии межфазных трещин. Эффективные (усредненные) динамические характеристики таких композитов найдены с помощью дисперсионного соотношения Фолди. Исследовано влияние формы волокон, величин межфазных трещин и направления распространения волн на их эффективные фазовые скорости и коэффициенты затухания. A plane time-harmonic SH-wave propagation in an unbounded medium containing the randomly distributed fibers with interface cracks is investigated. The Foldy's approximation is applied to estimate the effective (average) dynamic parameters of such composites. The influence of the fiber shape, debonding (interface crack) sizes and direction of waves propagation on their effective phase velocities and attenuation coefficients are analyzed.