Про узгодження теоретичних підходів до визначення декременту згасання звуку в легеневiй паренхiмi - Олійник, В.Н. (Акустичний вісник, 2012)
Проведено порівняльний аналіз двох моделей формування термічного згасання звуку в легеневій паренхімі - на базі акустичної теорії Ісаковича для емульсій і теорії резонансного розсіювання звуку на ансамблі бульбашок у рідині. Встановлені причини кількісних і якісних розбіжностей між результатами, одержаними з використанням цих підходів, і вироблені фізично обгрунтовані рекомендації щодо коригування резонансно-бульбашкової моделі. Це дозволило досягти задовільного узгодження кількісних даних і підтвердило адекватність застосування для паренхіми моделі акустичної дисипації в емульсіях. Проведен сравнительный анализ двух моделей формирования термического затухания звука в легочной паренхиме - на основе акустической теории Исаковича для эмульсий и теории резонансного рассеяния звука на ансамбле пузырьков в жидкости. Установлены причины количественных и качественных расхождений между результатами, полученными с использованием этих подходов, и выработаны физически обоснованные рекомендации по корректировке резонансно-пузырьковой модели. Это позволило достичь удовлетворительного согласования количественных данных и подтвердило адекватность применения для паренхимы модели акустической диссипации в эмульсиях. The paper deals with comparative analysis of two models of formation of thermal sound attenuation in pulmonary parenchyma based on the Isakovich acoustic theory for emulsions and theory of resonance sound scattering on bubbles ensemble in a liquid. The reasons for quantitative and qualitative discrepancy between the results obtained using these approaches are revealed and physically based recommendations for adjustment of resonant bubble model are developed. This allowed the achieving of satisfactory matching of the numerical data and confirmed the adequacy of using of the model of acoustic dissipation in emulsions for parenchyma.