Акустична спектроскопія композиційних матеріалів на основі полівінілхлориду в області звукових частот - Колупаєв, Б.Б.; Крівцов, В.В.; Малиновський, Є.В. (Акустичний вісник, 2013)
Досліджено полімерні системи, отримані на основі ПВХ, який методом електричного вибуху провідників наповнили нанодисперсними частками металів і пластифікували дибутилфталатом. Методом вимушених резонансних коливань на звукових частотах у широкому діапазоні температур і вмісту інгредієнтів вивчені акустичні та в'язкопружні властивості таких композитів. Указані перспективи їх використання як вібропоглиначів і звукоізоляторів. Исследованы полимерные системы, полученные на основе ПВХ, который методом электрического взрыва проводников наполнили нанодисперсными частицами металлов и пластифицировали дибутилфталатом. Методом вынужденных резонансных колебаний на звуковых частотах в широком диапазоне температур и содержанию ингредиентов изучены акустические и вязкоупругие свойства подобных композитов. Указаны перспективы их использования как вибропоглотителей и звукоизоляторов. The paper deals with investigation of the polymer systems obtained from a PVC filled with nanodispersed metal particles produced by the electric conductor explosion method and plasticized with a dibutylphthalate. The acoustic and viscoelastic properties of such composites in wide ranges of temperature and proportion of ingredients are studied by a forced resonance oscillation method. Prospects of their use as the vibration and acoustic insulators are outlined.