Дифракцiя плоскої акустичної хвилі на скінченному м'якому конусі при осьовому опроміненні - Куриляк, Д.Б.; Лисечко, В.О. (Акустичний вісник, 2013)
Отримано розв'язок задачі дифракції плоскої акустичної хвилі на скінченному м'якому порожнистому конусі при осьовому опроміненні. Задачу розв'язано відносно потенціалу швидкості дифрагованого поля методом власних функцій підобластей з використанням процедури аналітичної регуляризації. Невідомі коефіцієнти розкладу отримано з розв'язку нескінченної системи лінійних алгебраїчних рівнянь другого роду, які допускають розв'язок із заданою точністю. Досліджено вплив параметрів конуса на його дифракційні характеристики. Отримані числові результати порівнюються з відомими даними для диска. Получено решение задачи дифракции плоской акустической волны на конечном мягком полом конусе при осевом облучении. Задача решена относительно потенциала скорости дифрагированного поля методом собственных функций подобластей с использованием процедуры аналитической регуляризации. Неизвестные коэффициенты разложения получены из решения бесконечной системы линейных алгебраических уравнений второго рода, допускающих решение с заданной точностью. Исследовано влияние параметров конуса на его дифракционные характеристики. Полученные численные результаты сравниваются с известными данными для диска. The paper deals with solving of a problem on diffraction a plane acoustic wave by a finite soft hollow cone in axial irradiation. The problem is solved in terms of the velocity potential using the technique of matching of eigenmodes for subdomains and analytical regularization procedure. The unknown expansion coefficients are determined from the infinite system of linear algebraic equations of the second kind that allow the obtaining of a solution with a desired accuracy. The effect of the finite cone parameters to its scattering characteristics is studied. The obtained numerical results are compared with the known ones for a disk.