Наведене магнiтне поле, обумовлене хвильовими полями за рухомим об’єктом у стратифiкованому середовищi - Городецький, О.В.; Нiкiшов, В.I.; Стеценко, О.Г. (Прикладна гідромеханіка, 2011)
Розв'язана лінійна задача про збурення магнітного поля Землі, обумовлене полем швидкості морського середовища від поверхневих і внутрішніх хвиль, які утворюються при стаціонарному русі підводного об'єкта нижче тонкого термокліну глибокого моря. Розв'язок задачі одержано у вигляді квадратур. Виявлені особливості формування збуреного магнітного поля в залежності від характеру руху та характеристик об'єкту i стратифікованого середовища. Решена линейная задача о возмущении магнитного поля Земли, обусловленного полем скорости морской среды от поверхностных и внутренних волн, образующихся при стационарном движении подводного объекта ниже тонкого термоклина глубокого моря. Решение задачи получено в виде квадратур. Выявлены особенности формирования возмущенного магнитного поля в зависимости от характера движения и характеристик объекта и стратификации. A linear problem of perturbation of the magnetic field of the Earth, caused by the velocity field of the sea environment, produced by surface waves and internal waves resulting from the stationary movement of an undersea object under the thin thermal wedge of the deep sea is solved. The problem is solved in quadratures. Peculiarities of forming a disturbed magnetic field depending on the behavior of the movement and characteristics of an object and stratified medium are found.