Оцінки впливу інтенсивної вентиляції на форму тонких осесиметричних каверн - Манова, З.І.; Нестерук, І.Г.; Шепетюк, Б.Д. (Прикладна гідромеханіка, 2011)
Розглянуто вплив пiддуву газу на форму тонких осесиметричних стацiонарних каверн. Використанi рiвняння першого наближення i модель одновимiрної нев'язкої течiї нестисливого газу в кiльцевому каналi мiж поверхнею каверни i цилiндричним корпусом тiла. Аналiз отриманого диференцiального рiвняння показав, що вентиляцiя може iстотно збiльшувати розмiри каверни, особливо для малих чисел кавiтацiї та для вузьких каналiв. Показано, що iнтенсивнiсть вентиляцiї может бути обмеженою двома критичними значеннями. Наведенi приклади розрахункiв. Рассмотрено влияние поддува газа на форму тонких осесимметричних стационарных каверн. Использованы уравнение первого приближения и модель одномерного невязкого течения несжимаемого газа в кольцевом канале между поверхностью каверны и цилиндрическим корпусом тела. Анализ полученного дифференциального уравнения показал, что вентиляция может существенно увеличивать размеры каверны, особенно для малых чисел кавитации и для узких каналов. Показано, что интенсивность вентиляции может быть ограничена двумя критическими значениями. Приведены примеры расчетов. The influence of the gas ventilation on the shape of slender axisymmetric steady cavities is considered. The first approximation equation and the approach of one-dimensional inviscid flow of incompressible gas in the narrow channel between the cavity surface and the cylindrical body were used. The analysis of the differential equation obtained in paper demonstrated that ventilation can sufficiently increase the cavity dimensions, especially at small cavitation numbers and in narrow channels. It was shown that the ventilation rate can be limited by two critical values. Examples of calculations are presented.